Zaklatás a tömeközlekedésen

Az Index nemrég elindított egy sorozatot a szexuális zaklatás témájában, mivel ezek a megrázó események a közösségi közlekedési eszközökön is mindennaposak. Az összegyűjtött beszámolók rávilágítanak, hogy a szeméremsértések nem új jelenségek; a nők már évtizedek óta szembesülnek ezekkel a megaláztatásokkal. A történetek közül kiemelkedik egy nő beszámolója, aki arról számolt be, hogy egy férfi szándékosan mellé ült egy üres buszon, és szeméremsértő cselekményeket hajtott végre. A nők többször is hasonló helyzetekbe kerülnek, és sokszor az áldozatok azt érzik, hogy tehetetlenek az ilyen esetekben.

Katona Katalin szexuálterapeuta hangsúlyozza az áldozatsegítés fontosságát és azt, hogy nem szabad magunkat hibáztatni, ha nem tudunk azonnal cselekedni. A pszichológus szerint előre fel kell készülni ilyen helyzetekre, többek között azzal, hogy a buszsofőrhöz fordulunk, segítséget kérünk egy utastársunktól, vagy akár hangosan kiabálunk. Ennek ellenére sok áldozat nem meri szóvá tenni a történteket, félelemből vagy szégyenérzetből.

Az ügy kapcsán a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) is nyilatkozott, hangsúlyozva, hogy a járművezetők és jegyellenőrök hatáskörükön kívül esik a közvetlen beavatkozás, de folyamatosan együttműködnek a hatóságokkal a közbiztonság javítása érdekében. A szexuális zaklatás törvényi szankciói komolyak, ennek ellenére a jelenség továbbra is fennáll, ami arra utal, hogy a társadalmi és jogi intézkedések önmagukban nem elegendőek a probléma megoldásához.

 

A zaklatásról szóló teljes cikket a linkre kattintva tudod elolvasni.