Katona Katalin: rendőrnőből szexuálpszichológus

A Café FM pszichológiai minisorozatában a munkahelyen és magánéletben is megjelenő szorongás témáját járta körbe Kutasi Judit főszerkesztő és Katona Katalin pszichológus. A teljes riportot meghallgathatod itt: 

Most pedig kedvcsinálóként az interjú összefoglalóját olvashatják. 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy – talán némileg a koronavírus-járvány hatására – már kevésbé stigmatizálják azt, aki pszichológustól kér segítséget. 

A legjellemzőbb problémák közül a teljesítményszorongást emeljük ki a beszélgetésben, hiszen ez mindenkiben ott van, ugyanis sokan azt hiszik, hogy csak akkor értékesek, ha valami produktumot mutatnak fel. Erre ráerősít a felgyorsuló világunk, és természetesen a social media is.

A beszélgetésből kiderül, milyen kérdésekkel érkeznek a Z-generáció (1995 és 2009 között születettek) valamint a 35-45 éves korosztály tagjai a pszichológusi rendelőbe.

Ezt követően a szerepkonfliktusokra kanyarodunk rá. Az közismert, hogy a nőknél milyen formában lépnek fel az ilyen típusú konfliktusok, de vajon mi a helyzet a férfiakkal?

A teljesítményszorongás mellett a stressz is a mindennapi életünk része. Azonban azt már kevesen tudják, hogy nem csak negatív stressz (distressz), hanem pozitív stressz is létezik. De vajon mitől lehet ez hasznos? És mikortól kártékony? Egyáltalán hogyan válik károssá? 

Bizony van az a mértékű feszültség, amikor az ember már nem képes megküzdeni ezzel. De mikor forduljunk segítségért pszichológushoz, és meddig elég a családi-baráti támogatás?

Egy nagyon sokakat foglalkoztató kérdésre is reflektálunk és megmutatjuk a választ arra, hogy mire számíthat, az aki pszichológushoz fordul. Sőt, még arról is lerántjuk a leplet, hogy mi a közös az edzőben és a pszichológusban.

Az anyagiakkal kapcsolatos stressz rendkívül gyakori, így logikus, hogy a gazdasági válságok közepette sokkal több a stresszes ember. De vajon mi köze a gazdasági válságnak a férfiképhez?

Nagyon jó kérdés, hogy a stresszel coachhoz vagy pszichológushoz érdemes fordulni. A beszélgetésből az is kiderül, hogy melyik szakma mire jó, ahogyan az is, milyen különbség van a kettő között.