Szexmentes élet

A szex egészséges és örömteli része az életünknek, számos pozitív hatással bír, mint a stresszcsökkentés és az immunrendszer erősítése. Ám mégis, egyre többen döntenek az önkéntes cölibátus mellett, választva a szexuális aktivitástól való távolmaradást.

Sagáth Zita pszichológus, szexuálpszichológus

Sagáth Zita szexuálpszichológus szerint ennek okai változatosak: lehet, hogy valaki a spirituális útját keresi, vagy éppen önismereti folyamatban van, ahol a szexmentesség segíthet jobban összpontosítani a belső fejlődésre.

A szexmentesség ideje alatt sokan jobban megfigyelhetik saját reakcióikat, érzéseiket, ami segít tudatosabb és megfontoltabb döntéseket hozni. Egy 2006-os kutatás szerint azok, akik időszakosan vagy hosszú távon szexmentes életet élnek, kevésbé hajlamosak az alkoholizmusra vagy a mentális zavarokra. Az önként vállalt cölibátus tehát nem csak a szexualitás hiányát jelenti, hanem egy tudatos döntést az önkontrollra és a szexuális élet újraértelmezésére. Az önismeret és a szexuális tudatosság erősítése során sokan újraértékelik, mikor és kivel szeretnének intimitást megélni.

Vannak, akik úgy érzik, a szex bonyolíthatja az életüket, és a szexmentesség lehetőséget ad arra, hogy a párkeresés során kevésbé legyenek azonnali vágyak vezérelte döntések alapján. Az önként vállalt cölibátus tehát nem csupán a szexuális tevékenységek szüneteltetéséről szól, hanem egy tudatos választásról, hogy a saját szabályainkat követve fedezzük fel és formáljuk a szexualitásunkat.

A szexmentés életről a linkre kattintva olvashat bővebben.