Pánikbetegség a munkahelyen

Katona Katalint a Café FM főszerkesztője, Kutasi Judit kérdezte a pánikbetegségről. Hogy mi mindenről esett szó, azt pár mondatban összefoglaljuk, a teljes beszélgetést pedig itt hallgathatod meg.

Először is a pánikot, illetve a pánik tüneteit vettük górcső alá. Többek között arra a kérdésre kerestük a választ, hogy vajon a hétköznapi értelemben vett pánik ugyanaz-e, mint a pszichológiai terminológia alatt értett pánik?

Szinte mindannyiunknak volt már része valamilyen szintű pánikban, hiszen ért minket trauma az életben. Azonban, ha az ember tartósan beleragad egy ilyen helyzetbe, akkor bizony a kontrollvesztés, támadhatóság, bénultság érzése veszélyessé válhat.

De vajon ha már rendszeresen és tartósan jelen van a szorongás az életünkben, van-e még lehetőség kilépni ebből a korlátozottságból? Vajon tanulható-e ez a fajta önvédelmi mechanizmus? 

A beszélgetésben kitérünk arra, hogy milyen lehet ez a megküzdési stratégia, illetve mit jelent a destruktív megküzdés.

Előfordulhatnak olyan szituációk is, amikor a munkahelyi stressz már olyan mértékű, hogy szociális szorongás is kialakul emiatt. Ilyenkor már indokolt lehet egy klinikai szakpszichológus vagy pszichiáter bevonása is. 

A podcastben feltárjuk azt is, mi a különbség a két szakember között, valamint arra, hogy a megküzdésünk támogatásához pszichiátert vagy pszichológust válasszunk.

Érdekes módon ilyen helyzetekben kialakulhat a kollégák közt egy úgynevezett patológiás egyensúly, ez azonban hosszú távon megterhelő és konfliktushoz vezet. 

Ezt követően arról beszélgettünk, hogy vajon mi az összefüggés a saját vagy családtagunk karrierjének szabotálása, és a gyerek kirepülése között?

A pánik leküzdése hosszabb-rövidebb ideig is eltarthat attól függően, hogy ki mennyi munkát képes és hajlandó beletenni. A beszélgetés végén pedig különböző módszereket ajánlunk a szorongással való megküzdésre.