Mit jelent a stealthing? Kapcsolati erőszak vagy még belefér?

A szexuális kapcsolatok alapja a bizalom, a konszenzualitás, vagyis az önkéntes beleegyezés, és a biztonság. A legfontosabb, hogy minden szexuális cselekményben a felek teljes beleegyezésével történjenek a dolgok. A „stealthing”, vagyis az óvszer engedély nélküli eltávolítása a közösülés során, sajnos egyre gyakoribb jelenség. Egy amerikai kutatás szerint a nők 32%-a és a férfiak 19%-a már áldozata volt ennek a cselekedetnek. Szakértők szerint ez nemi erőszaknak minősül, mert sérti az egyén szexuális önrendelkezési jogát.

Katona Katalin szexuálpszichológus szerint a stealthing nemcsak morálisan elítélendő és egészségügyi szempontból kockázatos, de jogilag is szexuális erőszaknak számít. Annak ellenére, hogy nincsen hazai precedens, a törvények szerint a szexuális önrendelkezés megsértése miatt büntetendő cselekmény.

Az áldozatok gyakran nem mennek rendőrségre, részben a társadalmi stigma és a bűntudat miatt, amit a nemi erőszak áldozatai gyakran éreznek. Ezért fontos, hogy társadalmilag is egyértelmű legyen: a stealthing elfogadhatatlan és bűncselekmény.

A pszichológusok hangsúlyozzák, hogy a szexuális kapcsolatokban mindig tisztázni kell a határokat, és csak az egyértelmű beleegyezés számít igazán beleegyezésnek. Ez alapvető ahhoz, hogy mindkét fél biztonságban érezze magát és élvezhesse a kölcsönös intimitást. A szexuális edukáció és az önérvényesítő kommunikáció kiemelten fontos a szexuális zaklatás és áldozattá válás elleni védekezésben.

A teljes cikk a linkre kattintva érhető el.