Hogyan ismerhetjük fel a bántalmazót?

Az internetes randevúk veszélyeit aláhúzó tragédiák világszerte aggodalmat keltettek. Katona Katalin, egykori rendőrnyomozó és jelenlegi szexuálpszichológus szerint a bántalmazás jeleit korán fel lehet ismerni. A kapcsolat kezdetén a bántalmazók gyakran kedvesek és vonzóak, ami megnehezíti a korai intő jelek észlelését. Az első riasztó jelek közé tartoznak a kontrolláló viselkedés, a túlzott féltékenység, és az áldozat szabadságának korlátozása.

Katona Katalin kiemeli, hogy a kapcsolatok elején gyakori a mézeshetek időszaka, melyet gyakran követnek apró, de figyelmeztető jelzések, mint például furcsa megjegyzések vagy kiszámíthatatlan hangulatváltozások.

Ezek a viselkedésformák, ha megfigyelhetők, már korai jelzései lehetnek egy potenciálisan bántalmazó kapcsolatnak.

A pszichológus hangsúlyozza, hogy a bántalmazó kapcsolatok fokozatosan válnak egyre erőszakosabbá, kezdve a verbális támadásoktól a fizikai agresszióig. A bántalmazók gyakran nem mutatnak bűntudatot cselekedeteikért, és hajlamosak másokat manipulálni. Fontos, hogy az ilyen jelekre odafigyeljünk, és ha több ilyen jel is megjelenik, az komoly figyelmeztetés lehet.

A teljes cikk a linkre kattintva érhető el.