Gondolatok az áldozathibáztatásról

Debrecenben egy kisgyermekes anya partidrog áldozata lett, ami számos áldozathibáztató megjegyzést váltott ki a közvélemény részéről. Katona Katalin szexuálpszichológus segítségével vizsgáljuk az áldozathibáztatás gyakori okait és a társadalmi reakciók hatásait az áldozatokra.

Erika, a debreceni anyuka, egy ritka szabad estét töltött férjével, amikor egy bárban egy ismerősük, Árpi, italt hozott neki, amibe valószínűleg drogot tett. Az est folyamán Erika hirtelen rosszul lett, elvesztette az eszméletét, és súlyos állapotba került. Bár a mentőszolgálat stabilizálta állapotát, nem végeztek drogtesztet, így nem derült ki egyértelműen, hogy mi okozta az állapotát.

Az esetet követően a közösségben és a közösségi médiában számos áldozathibáztató komment jelent meg. Sokan kérdezték, miért ment olyan helyre, ahol drogot adhatnak neki, miért nem törődött inkább gyermekével, illetve feltételezték, hogy a figyelmetlensége miatt került drog az italába. Ezek a kommentek jól példázzák, hogyan válik a társadalom gyakran az elkövető mellé, és teszi az áldozatot felelőssé a történtekért.

 

Katona Katalin szerint ez a reakció két alapvető társadalmi hiedelemre vezethető vissza: az igazságos világba vetett hitre és a kontroll illúziójára. Az igazságos világba vetett hit azt sugallja, hogy a jó emberekkel jó dolgok történnek, a rossz emberekkel rossz dolgok. Ha valakivel rossz dolog történik, hajlamosak vagyunk feltételezni, hogy valamit rosszul csinált. A kontroll illúziója pedig azt sugallja, hogy irányítjuk az életünket, és az események csak akkor történnek meg velünk, ha mi megengedjük őket. Mindkét hiedelem védelmi mechanizmus, amely segít fenntartani a világunkkal kapcsolatos illúzióinkat és elkerülni a saját kiszolgáltatottságunkkal való szembenézést.

Az eset kapcsán Katona Katalin felhívja a figyelmet arra is, hogy a társadalomnak szembe kell néznie azzal, hogy az áldozathibáztatás nem csak az áldozatoknak okoz lelki traumát, hanem erősíti az elkövetőkben azt a tévhitet is, hogy cselekedetük elfogadható, mivel a társadalom nem őket, hanem az áldozatokat ítéli el. Az áldozatok támogatása és a társadalmi tudatosság növelése kulcsfontosságú a hasonló esetek megelőzésében és a helyes társadalmi reakció kialakításában.

Az áldozathibátatásról szóló részletes cikkünket a linkre kattintva olvashatja el.