Orosz rulett és társai - öngyilkosságok a kamaszok körében

Egy nagyatádi középiskolás tragikus halála kapcsán újra felmerült az orosz rulett veszélyei és a fiatalok körében terjedő online kihívások problémája. Egy internetes chatszobában zajló „játék” során a fiú saját szobájában hajtott végre öngyilkosságot, melyet az édesanyja fedezett fel. A pszichológus, Katona Katalin szerint ezek a csoportok gyakran a valahova tartozás érzését kihasználva manipulálják a fiatalokat, romantikus elképzelésekkel csábítják őket az önpusztítás felé.

A Pszichológus13 Tanácsadó Központ vezetője rámutat arra is, hogy az öngyilkosságra buzdítók gyakran személyes kommunikációval, gyakorlati tanácsokkal segítik a fiatalokat, és sürgessék őket a halálos lépés megtételére. Ezek az emberek élvezik a hatalmat, amit mások felett gyakorolnak, és istenszerepben tetszelegnek, miközben a valóságban manipulatívak és felelősségre vonhatóak.

A tragédia megvilágítja az online közösségek és az internetes kihívások veszélyeit, és arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen fontos a fiatalok mentális egészségének védelme és a közösségi média hatásainak tudatos kezelése. A szakértők hangsúlyozzák a szülői felügyelet és a pszichológiai támogatás szükségességét, valamint a kritikus gondolkodásra való nevelést, amely segíthet a fiataloknak felismerni és elutasítani az ilyen veszélyes befolyásolásokat.

A teljes cikk a linkre kattintva érhető el.