Influenszerek és röpködő ezresek – de mit mondanak a pszichológusok?

A Deák Ferenc tér eseménye, ahol influenszerek lehullajtottak kétmillió forintot egy épület tetejéről, megmutatja a fiatal korosztály befolyásolhatóságát és a modern média hatásait. Pszichológusok szerint a fiatalok azért voltak hajlandóak részt venni ebben a veszélyes gyülekezésben, mert a tartozás, az elfogadás érzéséért és az azonnali jutalom reményében cselekedtek.

Az ilyen események, bár felületesen izgalmasnak és szórakoztatónak tűnnek, valójában mélyreható pszichológiai hatással bírnak a résztvevőkre. A pszichológusok szerint ez a fajta tömeges gyűlés a paraszociális kapcsolatok veszélyeit is illusztrálja, amelyekben a fiatalok egyoldalú kötődést alakítanak ki olyan személyiségekkel, akiket csak a képernyőn keresztül ismernek.

Ezek a kapcsolatok különösen veszélyesek lehetnek, mert a fiatalok hajlamosak elfogadni és utánozni az influenszerek viselkedését, akik gyakran csak a saját márkájukat és termékeiket próbálják értékesíteni. Ez a fajta manipuláció különösen hatékony a fiatalok körében, akik még keresik saját helyüket a társadalomban és könnyebben befolyásolhatók.

A szülőknek aktívan részt kell venniük gyermekük életében, érdeklődést mutatni irántuk, és segíteni nekik megérteni a média által közvetített üzenetek mögötti valóságot. A pszichológusok azt javasolják, hogy a szülők beszéljenek gyerekeikkel az ilyen eseményekről, magyarázzák el a manipuláció fogalmát, és tanítsák meg őket arra, hogyan állítsanak fel egészséges határokat a saját érzelmeik és a médiában látottak között.

Az esemény, noha nem okozott súlyos fizikai sérüléseket, mégis rávilágított arra, hogy milyen mély pszichológiai és társadalmi hatásai lehetnek, amikor az influenszerek visszaélnek hatalmukkal és befolyásolják a fiatalokat. A társadalomnak és a szülőknek egyaránt fel kell ismerniük ezt a problémát és proaktívan kell cselekedniük annak érdekében, hogy megvédjék a fiatalokat a potenciálisan káros hatásoktól.

A teljes cikk a linkre kattintva érhető el.