Hogyan szabad megérinteni a gyermeket?

Szabina, egy kétgyermekes anyuka, kényelmetlenül érezte magát fia tornaóráján tapasztaltak miatt, ahol a pedagógus a gyerekek fenekét megérintette a hátra bukfencek tanítása közben. Ez felvetette benne az aggályokat, amelyek korábban is megjelentek, amikor kislánya óvodába került, és nem érezte jónak az óvónők testi közelségét a gyerekekkel. Néher Benjamin pszichológus szerint ezek az érzések érthetőek és sok szülő találkozhat hasonló dilemmaival.

Szakértőnk hangsúlyozza, hogy fontos már a gyermek korai éveiben támogatni őket abban, hogy felismerjék és tiszteletben tartsák a saját testi határaikat. A pszichológus szerint a szülőknek meg kell tanítaniuk a gyerekeiknek, hogy fejezzék ki, ha egy érintés vagy közeledés nem kívánatos számukra, még akkor is, ha ez a családi vagy baráti körben történik.

 

Szabina esetében a pszichológus azt javasolja, hogy nyíltan kommunikáljon a pedagógusokkal és az óvónőkkel, hogy gyermekének milyen típusú érintések nem kívánatosak. Emellett fontos, hogy a gyerekek megértsék a „jó és rossz érintés” koncepcióját. A jó érintés pozitív érzelmeket vált ki, míg a rossz érintés kényelmetlenséget vagy félelmet okoz.

A pszichológus azt is kiemeli, hogy a gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogyan utasíthatják el az olyan érintéseket, amelyeket nem szeretnének, és ebben a szülőknek is támogatói szerepet kell vállalniuk. Az ilyen típusú nevelés elősegíti a gyerekek önbizalmának fejlődését, és képessé teszi őket arra, hogy felnőttként is határozottan képviseljék a saját érdekeiket.

Benjamin szerint a tornaórák eseteiben a pedagógusnak is egyértelműen kommunikálnia kell a gyerekekkel, hogy miért és hogyan érinti őket bizonyos gyakorlatok során, és hogy ezek az érintések kizárólag segítő szándékkal történnek, hogy elkerüljék a sérüléseket. Szabina esetében is fontos lehet egy ilyen megbeszélés, hogy a fia megértse, miért történnek az érintések, és ne érezze magát kényelmetlenül.

Összességében a pszichológus azt javasolja Szabinának, hogy legyen proaktív a gyerekei érzelmi és fizikai biztonságának védelmében, és segítse őket abban, hogy megtanulják, miként kommunikálhatják határozottan a saját érintési preferenciáikat.

Az érintésről, a bugyiszabályról szóló  teljes cikk a linkre kattintva érhető el.